On-Grid Connected Solar PV Systems
Şebekeye Bağlı On-Grid Fotovoltaik Sistemler
Şebekeye Bağlı On-Grid Solar PV Systems
Güneşten elektrik üretiminde şebeke bağlantısı imkanı, Grid Connection
Şebeke Bağlantılı (On-Grid / Grid-Connected)
Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemler, merkezi elektrik şebekesine bağlanır ve üretilen elektriği şebekeye aktarır.
Güneş enerjisinden üretilen elektriğin, üretildiği anda ve üretildiği yerde hiçbir ilave depolama (akü-batarya vb.) ara birimi olmadan şebekeyi beslediği ve anında kullanıldığı sistemler Şebeke Bağlı (On-Grid) Sistemler olarak adlandırılmaktadır.
Bu sistemlerde elde edilen elektrik enerjisi direkt olarak kamunun Enterkonnekte Şebeke Hattına aktarılır. Üretilen fazla elektriği (örneğin tüketim-kullanım fazlasını) şebekeye satış imkanı mevcuttur. Bu alanda devletler tarafından güncel koşullara bağlı olarak kendine özgü farklı kanun, yönetmelik, alım garantisi süreleri ve tarifeler geliştirilmektedir. Örneğin olumlu teknolojik gelişmeler ile artan üretim kapasitesi, ticari koşullar vb. hususlara bağlı olarak ilk yatırım maliyetlerinde bir süreden bu yana düşüş olduğu görülmektedir.
Güneşten üretilen elektriğin az olduğu veya yetmedği kapalı bulutlu olduğu saatlerde, günlerde veya akşam vakti geceleri, eksik kalan elektrik enerjisini mevcut kamu hattından (otomatik olarak) sağlamak mümkündür. Sistemde kullınılacak iki ayrı sayaç ile vaya çift yönlü tek sayaç ile tüm elektrik alış-verişi kayıt altına alınabilir, mahsuplaşılabilir.
Sistemi uzaktan izleme, görüntüleme ve haberleşme imkanı da mevcuttur (Opsiyonel). 7/24 gözetim yapan merkezi sistem kontrolü ile bakım-işletme hizmetleri için destek de sağlanabilmektedir. Lokal veya internet üzerinden takip edilebilir, web ve grafikler olarak veri sağlanabilir. GPRS ile data taşıyarak solar sistem montajının yapıldığı yerlere kablo çekilmesine gerek kalmadan uzak ekranlara data taşınabilir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık sistem performansı, üretilen elektrik, kazanç görülebilir ve kaydedilebilir. Uzaktan konfigüre etme, izleme, kontrol etme ve mesaj alma imkanı gibi gelişmiş yüksek teknolojik özellikler ile yatırımcılara, tesis sahiplerine konfor ve kolaylık sağlanabilmektedir.
Bu uygulamada fotovoltaik elektrik üretim sistemi adeta bir mini elektrik santrali gibi çalışırken, prensip olarak ürettiğiniz elektriğin fazlasını şebekeye satabilirsiniz. Kendi elektriğinizi çevre dostu yerli ve yenilenebilir enerji kaynağımız güneşten kendiniz üretirken, karlı bir yatırıma da sahip olabilirsiniz.
Şebekeye Bağlı Sistemler (Grid-connected PV systems)
- Grid-interactive PV systems (Şebekeyle enerji alışverişi var)
- Grid-backup PV systems (şebeke sadece yedekleme amaçlı) (Opsiyonel)
(Şebeke elektriği kesintileri ne karşı önlem gerektiren, yedek-kesintisiz elektrik ihtiyacı olan uygulamalar için)
Şebeke Bağlantılı Sistemler hakkında…
- Elektrik depolamak için yardımcı ekipman kullanılmaz (Şebeke enerji deposu gibi çalışır),
- Üretilen enerji yük üzerinde anında kullanılır, tüketilir. Fazla elektrik enerji sişebekeye aktarılır. Eksik enerji şebeke elektriğinden tamamlanır,
- On-Grid Solar İnvertörin tasarımı özeldir, şebekeye kontrollü enerji aktarır. Azami-yüksek verim için güneş pillerini akıllı MPP (maksimum güç noktası) ile çalıştırır.
- Ayrıca solar invertör şebekenin enerji kalitesi (harmonik) ve güvenlik gereksinimlerini karşılamak zorundadır (İslanding etkisi),
- Fazla elektrik enerjisi şebekeye satılarak maliyet azaltılabilir,
- Farklı uygulama tipleri mevcuttur;
Çatı tipi sistemler (residential), Binaya entegre sistemler(Building-integrated), Santral tipi sistemler (utility scale)…
Merkezi şebekeye bağlı elektrik üretim sistemi ile istenilen güçte elektrik enerjisi üretimini sağlamak mümkündür. Şehir şebeke sistemine bağlantı yapılır, üretilen elektrik enerjisi doğrudan şebeke sistemine iletilir. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi en kolay, pratik ve işlevsel yöntemidir Şebekeye Direkt Bağlı Sistemler. Hemen hemen sıfıra yakın işletme ve bakım maliyeti ile onlarca yıl kullanmak mümkündür. Sistemler modüler ve ölçeklenebilir yapıda olup, zaman için geliştirme, hatta demonte etme ve nakil imkanı da sağlar.
Başlıca kullanım alanlarından bazıları;
Bağımsız evler; Yazlıkar; Çiftlikler; TOKİ vb. toplu konutlar, siteler ortak yaşam alanları; Gündüz saatlerinde elektrik-enerji tüketimi fazla olan okullar, kamu binaları, otel, motel, tatil köyü, AVM, kapalı otopark, hastane, iş merkezi vb. yapılar; OSB Organize Sanayi Bölgeleri; Fabrika, atölye, endüstri vb. tesislerin işletmelerin çatıları; Depolar, Lojistik merkezleri, soğuk hava depoları; Market ve mağazalar, Güneş enerjili otopark, sun / solar carport, Elektrikli otomobil araç şarj istasyonları; Kırsal alan sulama, köy su pompaları, 500 kW altı güçlerdeki Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi; Güneş Enerji Santralleri (GES) …